Waarvoor dient een geheimhoudingsverklaring?

Op het moment dat je zaken doet zal je kunnen vaststellen dat er soms bepaalde informatie moet worden gedeeld met derden die je liever geheim wil houden. In dat geval kan het van belang zijn om een zogenaamde geheimhoudingsverklaring op te laten stellen. Wanneer beide partijen deze verklaring ondertekenen zorgt dat ervoor dat er geen bedrijfsgeheimen gelekt kunnen worden aan derden. Op deze manier worden bijvoorbeeld bepaalde producten of diensten waarvoor patenten in aanvraag zijn (deels) beschermd. Heb jij eveneens behoeften aan een dergelijke verklaring, maar wil je er graag in eerste instantie meer over te weten komen? Dan moet je vooral snel verder lezen. 

Wat is een geheimhoudingsverklaring? 

Een geheimhoudingsverklaring is zoals de naam reeds aangeeft een document waarin duidelijk wordt aangegeven dat bepaalde informatie niet mag en kan worden gedeeld met derden. Het is een document dat in de praktijk steeds vaker wordt gebruikt. Dit niet in het minst omdat het tegenwoordig veel eenvoudiger is dan ooit tevoren om informatie snel te verspreiden. Door het opstellen van een geheimhoudingsverklaring worden er twee zaken gerealiseerd, namelijk:

  1. Er wordt voorkomen dat er bepaalde gevoelige informatie wordt gelekt; 
  2. Wanneer bovenstaande wel het geval is heeft dat een stevige boete als gevolg; 

Het spreekt voor zich dat je het lekken van informatie nooit voor de volle honderd procent kan voorkomen door het opstellen van een geheimhoudingsverklaring. Wordt er echter op een bepaald moment informatie gelekt? Dan zal je tot de conclusie komen dat je hier minstens een behoorlijke schadeclaim voor kan krijgen. In de praktijk is het zo dat het opstellen van een dergelijke verklaring tegenwoordig in veel meer situaties aan bod komt dan vroeger het geval was. 

Wanneer kan er een dergelijke verklaring worden opgesteld?

Geheimhoudingsverklaringen worden in de praktijk dus in heel wat verschillende situaties gebruikt. In het bijzonder worden ze gebruikt wanneer er bijvoorbeeld een samenwerking aan wordt gegaan tussen verschillende bedrijven. Vaak is het ook zo dat een dergelijke verklaring van twee kanten wordt opgesteld. Partij A mag dus met andere woorden niets lekken van partij B en omgekeerd. Daarnaast kan er worden vastgesteld dat ook werknemers tegenwoordig niet zelden een dergelijk document onder de neus geduwd krijgen. Ook bij het aanwerven van nieuw personeel dien je jezelf dan ook altijd de vraag te stellen of het mogelijks niet interessant kan zijn om dit document te laten ondertekenen. 

Kan je zelf een geheimhoudingsverklaring opstellen of niet?

In principe is het natuurlijk mogelijk om geheel zelf een geheimhoudingsverklaring op te stellen. In de praktijk kan er echter worden vastgesteld dat dit niet echt wordt aangeraden, integendeel. Het spreekt voor zich dat een dergelijk document van ongelofelijk groot belang kan zijn. Niet alleen is het namelijk mogelijk om er bedrijfsgeheimen mee te beschermen, daarnaast kan het je ook een aardige boete of net een aardig extra rendement opleveren. Uiteraard zijn er op het internet tal van voorbeelden van dergelijke documenten terug te vinden, maar eigenlijk wordt het niet aangeraden om deze zomaar blind te gaan kopiëren. Het laten opstellen van een specifiek op jouw onderneming gerichte geheimhoudingsverklaring is dan ook doorgaans veruit de beste keuze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *