Wanneer heb je eigenlijk een advocaat nodig?

advocaat Emmeloord

Het is belangrijk dat je je rechten en plichten kent en hiernaar handelt. Er zijn verschillende momenten wanneer je mogelijk een advocaat moet inschakelen als jou onrecht wordt aangedaan. Het is daarom wel handig om te weten wanneer je dit precies moet en kan doen.

Advocaat inschakelen

Het eerste waar de meeste mensen aan denken bij het inschakelen van een advocaat is een rechtszaak. Dit is ook wel begrijpelijk, want advocaten komen vaak voor als het om strafrechtelijke procedures gaat. Echter is het niet verplicht om een advocaat in te schakelen als je verdachte bent in een strafzaak. Wel wordt het sterk aangeraden, omdat een advocaat kennis heeft van zaken en je kan begeleiden en verdedigen, waardoor je sterker staat.

Er is altijd wel een advocaat bij je in de buurt, zoals deze advocaat in Emmeloord. Advocaten zijn er voor iedereen en ze zijn gelukkig heel toegankelijk en helpen mensen bij juridische vraagstukken. Als je zelf geen kennis van juridische zaken hebt of hulp nodig hebt bij een rechtszaak, dan is een advocaat inschakelen geen overbodige luxe. Het is voornamelijk zo dat je een advocaat inschakelt als je zelf een rechtszaak start. Binnen het kantongerecht is een advocaat bij een civiele procedure ook niet verplicht, maar bij andere civiele procedures is een advocaat wel weer verplicht.

Kosten advocaat

Er zijn kosten verbonden aan het inschakelen van een advocaat. Dit wordt niet door de overheid of de rechtbank gefinancierd, maar moet je zelf financieren. Het is daarom goed om hier rekening mee te houden. Als je inkomen onder een bepaalde grens ligt, kom je wél in aanmerking voor financiering door de overheid. Op dat moment betaal je zelf slechts een eigen bijdrage. Vraag een jurist of advocaat, zoals de advocaten van Warnink en Both Advocaten, om juridisch advies om te kijken of het loont om een advocaat in te schakelen. Als het goed is kom je er in veel gevallen beter uit, dus loont het inschakelen van een advocaat.

Een advocaat wordt doorgaans per uur betaald. Een advocaat kost gemiddeld zo’n €200 tot €300 euro per uur. In sommige gevallen bedraagt dit meer. Het is afhankelijk van de situatie hoeveel tijd een advocaat moet besteden aan je zaak, waardoor de kosten per keer ook kan variëren.