Wanneer moet je een notaris inschakelen?

Een notaris kun je voor verschillende situaties inschakelen. Bijvoorbeeld als je een huis wil kopen of als je gaat trouwen. Alleen is voor lang niet iedereen duidelijk wanneer je een notaris moet inschakelen. In dit artikel leg ik uit wanneer je een notaris inschakelt. 

Huis kopen

Als je een huis gaat kopen krijg je natuurlijk eerst te maken met een makelaar. Een makelaar helpt je met het vinden van een woning. Daarnaast zullen jullie onderhandelen over de prijs, voorwaarden en de dag waarop je de sleutels ontvangt. Alle uitkomsten worden door een makelaar in een koopovereenkomst gezet. Als je de koopovereenkomst hebt getekend, komt de notaris pas aanbod. Hij of zij zorgt er uiteindelijk voor dat u de nieuwe eigenaar van de woning wordt. Een notaris regelt de koop-, leverings- en hypotheekakte. In de meeste gevallen kiest de koper een notaris uit, omdat de koper ook de kosten moet betalen.

Trouwen

Wanneer je gaat trouwen moet je over allerlei verschillende zaken goed nadenken. Trouwen is natuurlijk hartstikke leuk alleen zijn er voor zaken waar je rekening mee moet houden. Je moet natuurlijk nadenken over de bruiloft zelf. Daarnaast moet is het belangrijk om samen met je partner de huwelijksvoorwaarden te bespreken. Bijvoorbeeld trouwen in een beperkte gemeenschap van goederen of in volledige gemeenschap van goederen. Om de huwelijksvoorwaarden officieel te maken, heb je een notariële akte nodig als bewijs. Ook als je gaat trouwen moet je dus een notaris inschakelen. 

Al deze activiteiten kosten over het algemeen veel geld, daarom willen mensen graag zo min mogelijk geld uitgeven aan een notaris. Dan kan het handig zijn om een kijkje te nemen bij de goedkoopste notaris