Wat heb je nodig bij een vaststellingsovereenkomst.

Er kunnen meerdere redenen zijn dat de werkgever een vaststellingsovereenkomst opstelt. Dat kan wanneer je een arbeidsconflict met je werkgever hebt of er een reorganisatie plaatsvindt waarna er dan geen werk meer voor je is. Wanneer je beiden akkoord gaat over het einde van de arbeidsovereenkomst dan kan er een beëindigingsovereenkomst (vaststellingsovereenkomst voorbeeld) worden opgesteld. Een ontslag waarmee je het beiden eens bent, wordt het ontslag met wederzijds goedvinden genoemd. In zo’n vaststellingsovereenkomst voorbeeld wordt de einddatum vermeld van het arbeidscontract en de ontslagvergoeding. Wanneer u het samen eens kunt worden, scheelt dat veel voor de werkgever. De werkgever hoeft dan niet naar het UWV te gaan of zelfs naar de kantonrechter voor het vragen van de toestemming om je te ontslaan. Doordat de werkgever, wanneer je het goed vindt dat je het ontslag krijgt, veel geld bespaart, kun je een hogere ontslagvergoeding vragen. Laat altijd de vaststellingsovereenkomst, voordat je deze ondertekent, lezen door een deskundige. Het recht om een ww-uitkering aan te vragen moet de vaststellingsovereenkomst aan bepaalde eisen voldoen.

Gebruik maken van een pro deo advocaat.
Je kunt in een positie komen dat je het niet eens bent met de vaststellingsovereenkomst. Ook is het belangrijk dat de opgestelde vaststellingsovereenkomst wordt doorgelezen door een persoon die kennis van zaken heeft. In veel gevallen kom je dan uit bij een advocaat. Heb je echter zelf niet de middelen om een advocaat te betalen dan kun je gebruik maken van een pro deo advocaat. Een pro deo advocaat wordt (gedeeltelijk) door de overheid betaald. Wanneer je een advocaat nodig hebt en je blijft onder een bepaalde inkomensgrens is het advies en begeleiding van een pro deo advocaat volledig gratis. In sommige gevallen zal hij voor een deel worden betaald. Een pro deo advocaat is aangesloten bij een bureau voor Juridische Bijstand.

Wat moet er in een vaststellingsovereenkomst zeker vermeld staan?

Er moet in ieder geval een einddatum van de arbeidsovereenkomst worden vermeld, de opzegtermijn en waarom je wordt ontslagen. Dit moet er minimaal instaan om in aanmerking te kunnen komen voor een ww-uitkering.

Ook kan de ontslagvergoeding erin vermeld staan. Welke bedrijfseigendommen moeten worden ingeleverd en die welke de werknemer mag houden. Er kan in worden opgenomen of de werknemer een positief getuigschrift meekrijgt. Wanneer de werknemer juridische onkosten maakt, betaalt daar dan de werkgever aan mee? Omdat er nog meer zaken in de vaststellingsovereenkomst vermeld kunnen staan die belangrijk voor je zijn, is het noodzakelijk om deze door een advocaat te laten nakijken en eventueel stappen te ondernemen om alles in orde te maken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *