Wat is een samenlevingscontract?

notaris

Je bent al een tijdje samen met je partner en je relatie is toe aan een volgende stap. Jullie besluiten om te zoeken naar een plekje om samen te wonen. Als je gaat samenwonen, kan je besluiten om een samenlevingscontract af te sluiten. In zo een contract kunnen verschillende afspraken worden gemaakt. Je kunt zelf een samenlevingscontract opstellen, maar het is makkelijker om het door een notaris te doen. Zo weet je zeker dat alles goed op papier staat en kun je altijd nog partnerpensioen aanvragen. 

In zo een contract kun je afspreken wie en hoe er met geld wordt omgegaan. Dit kan bijvoorbeeld een afspraak zijn over wie de kosten van de supermarkt op zich neemt of wie voor de huur opdraait. Ook kunnen er afspraken worden gemaakt voor bij minder leuke gebeurtenissen, zoals bij het beëindigen van de relatie of bij overlijden. In het contract wordt dan bepaald over bijvoorbeeld bezittingen en overname van gemeenschappelijke spullen. Het is trouwens niet verplicht om je relatie met je partner in het samenlevingscontract te zetten. 

gezin op bank

Iets wat veel lijkt op een samenlevingscontract is het geregistreerd partnerschap. Toch zijn er een aantal verschillen en die zijn niet geheel onbelangrijk. Zo deel je bij een partnerschap altijd al jullie bezittingen en schulden. Bij een samenlevingscontract is dit in principe niet het geval, maar het zou wel in het contract gezet worden. Daarnaast hebben beiden bij een geregistreerd partnerschap automatisch ouderlijk gezag, bij een samenlevingscontract dit alleen geldt voor de moeder.

Denk je er aan om een samenlevingscontract af te sluiten? Check dan hier de kosten voor een samenlevingscontract.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *